Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

A teremtett valóság csodás pillanatai

A Szín-téren: Sandy Skoglund amerikai művész

Színtér

„Az alkotói folyamatban a megszállottság és ismétlés állandó és fontos része a munkámnak.”

A teremtett valóság csodás pillanatai
Kép forrása: sidewalls.ch

Sandy felügyelete alatt zajlik a teljes kreatív munkafolyamat, ő a képek egyedüli alkotója. Ötleteit egy hatalmas műteremben dolgozza ki, ahol megtervezi és kivitelezi a nyomtatott médiából lenyúlt modelljei, figurái mozdulatait. Aztán felállítja kameráját, beállítja a fényeket, és elkészíti a képet, ezzel vet véget az ismétlődő kézimunkának. Minden analóg, anyagból van. Nincs számítógépes effektus. Csak ragasztás, vágás, mintázás, festés, lógatás. Ez a folyamat több hónapig is eltarthat, és nagy erőbedobást igényel mind az alkotó, mind a néző részéről, ha át akarja adni magát a műnek.

„Sokszor kérdik tőlem, miért nem számítógéppel hozom létre a tereimet. Azért, mert eltérítené az üzenetet. Tudva, hogy amit látunk, az reális, megváltoztathatja a kép értelmezését.” 

Zöld ház (The Green House) • 1990 • Képek forrása: sandyskoglund.com

Zöld ház (The Green House) • 1990 • Képek forrása: sandyskoglund.com

Szerinte amit csinál, se nem szobrászat, se nem festészet, még csak fotográfia sem. Azt mondják róla az okosok, hogy összművészeti keverék. Azaz Sandy egy olyan profi, intézményesített formai, színbéli előtanulmányokat birtokló művész, aki a ’80-as évek elején felbukkanó megrendezett fotográfia (staged photography), a beállított képkészítés nagystílű művelője. Ő a felfedezője, feltalálója a képen megformálódó történeteknek, amik lehetnek dokumentarista, leíró jellegűek, vagy bemutathatnak egy kivételesen a kamera számára megteremtett helyzetet, reakciót.

Az aranyhal bosszúja (Revenge of the Goldfish) • 1981

Az aranyhal bosszúja (Revenge of the Goldfish) • 1981

Ha kapcsolni lehet irányzatokhoz, művészekhez őt, hogy közelebb kerüljünk alkotónkhoz és témáihoz, akkor a dadaizmust, szürrealizmust említhetjük, Duchampot és Magritte-ot, ugyebár.
Sandy Quincyben, Massachusetts államban született, képzőművészetet, művészettörténetet tanult Northamptonban 1968-ban, aztán a párizsi Sorbonne-on. Iowában multimédiáról, filmművészetről és grafikai nyomatokról tanult. Nem véletlen a filmszerűség vagy a színházi fíling műveiben, hisz kacsintgatott a film felé, de végül az állóképnél maradt, mert nem tud, nem akar semmit sem kiengedni a kezéből, azaz nem bízza a véletlenre a munkát, nincs improvizáció, irányítás alatt tartja az alkotói folyamatot, az ő kezében a gyeplő.

Koktélparti (The Cocktail Party) • 1992

Koktélparti (The Cocktail Party) • 1992


Azóta rengeteg megrendezett munkát láttunk, még a Szín-térben is felbukkant hasonló, de ne feledjük, Sandy közel 40 éve foglalkozik munkájával, legfontosabb művelője ennek a kifejezési formának, kitalálja, felépíti színtereit, installációt. És áruba is bocsájtja azokat, képei kíséretében. Munkáival érzékeinkre hat, nem az értelmünkre. Erős emóciókat közvetít, felkavar, megmosolyogtat. Az installációk nélkül is élnek a fotók, kellő információt hordoznak.

Radioaktív macskák (Radioactive Cats) • 1980

Radioaktív macskák (Radioactive Cats) • 1980


„Az alkotás konceptuális megközelítése nem nekem való út... inkább arra törekszem, hogy munkámat a rokonaim is értsék.”


Festészetet is végzett, hogy aztán New Yorkban dolgozzon. A fotó dokumentációs eszközként volt jelen festészeti munkája mellett, ahol az ismétlődés témája kötötte le figyelmét. A hetvenes évek végén egy sorozat ismétlődő ételelemes csendéletet, beállított képet készített. Fotói, installációi fellelhetőek a világ fontosabb gyűjteményeiben: Pompidou, MoMA, Whitney Museum, Getty, Maison Européenne de la Photographie.
Kell hozzá: ötlet, rá szentelt idő, türelem, kézügyesség, anyagkészlet, alkotókedv. Tessék csak kipróbálni! Ki tudja, mi sül ki belőle…
Fogodzóként jelezzük, hogy Sandy ilyen kérdéseket tesz fel magának, mielőtt elkezd dolgozni: milyen tér lesz a helyszín, mit fognak csinálni a figurák és miért, milyen tárgyak lesznek még a képen, milyen anyagból, mit jelent ezek használata?

Lélegző üveg (Breathing Glass) • 2000

Lélegző üveg (Breathing Glass) • 2000

Megjelent a Cimbora 2019/2-es számában
 

Ha akarok, eggyé válok a természettel

Vetró-Bodoni Barnabás

Ha akarok, eggyé válok a természettel

A szín-téren: Riitta Ikonen és Karoline Hjorth

Színtér

A finn Riitta a Royal College of Art egykori növendéke, kiállított már a londoni Tate-ben, a Kiasma Kortárs Művészeti Múzeumban Helsinkiben, míg a norvég Karoline, a Westminsteri Egyetem elvégzése után, íróként, hajósként és fotósként keresi kenyerét. Munkáit megismerhették már Londonban, Oslóban, Tokióban.

Read More
A nagy közösségi kaland karmestere

Vetró-Bodoni Barnabás

A nagy közösségi kaland karmestere

A Szín-téren: JR

Színtér

Azt hiszem, mindannyian láttunk már nagy printeket, reklámokat, amint elfednek felújítás alatt álló épületeket – hogy ne azt lássuk, ami történik, hanem valami mást, szebbet, jobbat stb. A Szín-téren ez alkalommal felbukkanó művészünk ezt a modus operandi-t sajátítja ki, csakhogy egy jókorát csavar rajta, ő az eltakartat nagyítja fel ezerszeresére. 

Read More