Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Vetró-Bodoni Barnabás

Vetró-Bodoni Barnabás

Városkép emberekből

A Szín-téren: Francesco Clemente

Színtér

„A tájkép emberi formájú, az emberi forma tájképszerű. Meggyökerezett városlakó vagyok, és a város képe emberi testekből rakódik össze. Mindenki állandóan változik, mindenki alapvetően gyönyörű, és mindenekfölött mindenki, legtöbb esetben, láthatatlan. A pillantás által a testek és formák láthatóvá válnak.”

Városkép emberekből
Kép forrása: Wikimédia Commons

Clemente Pasztell című kiállítása 2020. február 15-ig volt látogatható a londoni Lévy Gorvy galériában, amely olyan neves művészeket képvisel, mint Pierre Soulages, Frank Stella, Yves Klein, Roman Opalka. Kiállításokat szervez, kiadványokat szerkeszt, interjúkat készít, vásárokon van jelen ez a galéria, egyesült államokbeli, európai, ázsiai kirendeltségekkel.

Kép forrása: artviewer.org

Kép forrása: artviewer.org

Az előbb említett kiállításról azt olvasom, hogy több évtized válogatása, az 1970-es évektől napjainkig, az esztétikai, kulturális és lélekbeli hagyományok kiváló szintézise, az élet és a halál között bóklászó, esendő ember sorsképeit mutatja be. Több, eddig még ki nem állított darabot vonultat fel, amelyek közös témája a kapcsolatteremtés lehet, csordultig tele szépséggel, lelkiséggel, szimbolizmussal. Önarcképei bizonyítékként hatnak mentális, testi-lelki állapotának fejlődéséről, elkötelezett lényegkeresésben mutatkoznak meg.

Kép forrása: moma.org

Kép forrása: moma.org

Kép forrása: yourartshop-noldenh.com

Kép forrása: yourartshop-noldenh.com

Francesco Clemente kulcsfigurája az 1980-as évekbeli olasz transzavantgárd mozgalomnak, a korabeli New York-i művészeti színtérnek. A feltörekvő gyűjtők nem tudnak betelni a figuratív festészettel, így nem kell meglepődni azon, hogy Clemente ismételten reflektorfénybe kerül. A londoni akció után két nagylélegzetű kiállítás következik ebben az évben, Bécsben és Moszkvában. Ha a múltját kutatjuk, kiderül, hogy 1980-ban jól ment neki a Velencei Biennálén, ’83-ban a Whitechapel, ’84-ben a Bécsi Nemzeti Galéria mutatta be munkáit, majd ’87-ben Madrid, ’94-ben Tokió, ’97-ben New York, 2004-ben Dublin következett.

„A festészet többek között nemlineáris gondolkodási mód. A festészet könnyedén egybehangol ellentéteket, mint például a lelkit a fizikaival.”

Ajánlom tehát ezúttal a pasztellt, a jó minőségű papirost, hozzávalóként finom klasszikus muzsikát, költészetet vagy egy jó beszélgetést, aztán begubózást. Hátha sikerül egy expresszív fő művet összehoznotok!

„A munkám nemlineáris módon jár el. A fonalvető pók mintájára hasonlít. A fonalak megszakítás nélkül haladnak, de csak időnként válnak láthatóvá.”
Kép forrása: artviewer.org
Kép forrása: artviewer.org
Kép forrása: mchampetier.com
Kép forrása: mchampetier.com
 
Megjelent a Cimbora 2020/2-es számában

Sikított, ha nem engedték befejezni a festményét

Vetró-Bodoni Barnabás

Sikított, ha nem engedték befejezni a festményét

A Szín-téren: Congo, a „rokon” művész

Színtér

„Olyan érzése volt az embernek, ahogy nézte őt festés közben, mintha a művészet születését tapasztalta volna meg.” 

Read More
Virágos, macskás „kiállításparti”

Vetró-Bodoni Barnabás

Virágos, macskás „kiállításparti”

A Szín-téren: Nicolas Party

Színtér

Tanult, iskolázott festő, aki korábban utcai falfirkászként dolgozott. Stílusa elárulja, hogy 3D-s képeket gyártott évekig, ideje másik felében pedig művészeti múzeumok padlóját koptatta. Művészete azt jelzi, hogy a világ, ahogyan ismerjük, alakul a megjelenített képe által.

Read More