Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Novák Csaba Zoltán

Novák Csaba Zoltán

17. A kommunizmus sportélete

Történetes történelem

A sport önmagában is a versenyről, a versengésről szól, de a hidegháború alatt egyfajta igazolása volt az illető ideológia felsőbb- vagy alacsonyabbrendűségének – Novák Csaba Zoltán Időutazás az átkosban sorozatának tizenhetedik része.

Egy korábbi írásunkban már említettük, hogy a Vasfüggöny által kettéosztott nyugati, kapitalista világ és keleti, szocialista tömb között az 1945–1989 időszakban állandó feszültség, versengés volt minden területen: fegyverkezés, gazdaság, kultúra stb. Az egyik tábor élén az Amerikai Egyesült Államok, a másik élén pedig a Szovjetunió állt. Az állandó versengés kihatott a két tábor országainak sportéletére is. A sport önmagában is a versenyről, a versengésről szól, de a hidegháború alatt egyfajta igazolása volt az illető ideológia felsőbb- vagy alacsonyabbrendűségének.

Az egymással megmérkőző sportolóknak azt is jelezniük kellett a világnak, hogy lám, az én országom a legerősebb, a legfejlettebb ezen a területen is. A nagy világversenyek (Olimpia, Európa- és Világbajnokságok) kitűnő lehetőséget biztosítottak az egymással való megmérkőzésre. Ezért aztán a két tábor országai közötti sportvetélkedők gyakran túllépték a sport határait, igazi presztízscsaták voltak, hogy ki szerez több bajnoki címet és érmet. A sport fejlesztését prioritásként kezelték mindkét táborban, olyannyira, hogy a sportélet kiemelt támogatása mellett tiltott módszereket, eszközöket is bevetettek. Ennek egyik kirívó példája volt a kelet-német „atlétikai- és úszócsoda.” A kettéosztott Németország (a nyugati Német Szövetségi Köztársaság és a keleti Német Demokratikus Köztársaság) keleti fele a sportban igyekezett ellensúlyozni a fejlettebb nyugati testvér gazdasági, kulturális sikereit. Az NDK-ban az államilag irányított sportvezetés nemcsak, hogy elnézte, hanem egyenesen támogatta a sportolók teljesítményének tiltott szerekkel (doppingolással) történő növelését. A kelet-német női úszók és atléták egy része tiltott kezeléseket (hormonkezeléseket is) kapott, egyeseknél a menstruálást és a gyermekvállalást is a sportsikereknek rendelték alá. A várt eredmények nem maradtak el, a kelet-német sportolók számos bajnoki címet szereztek.

Azon kívül, hogy a világ egyre gyanúsabban szemlélte a szokatlan eredményességet, a tiltott beavatkozásoknak később sok negatív utóhatása lett. A kelet-német dopping egyik legismertebb áldozata Heidi Krieger, aki az 1986-os atlétika Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet súlylökésben. Négy évvel későbbi visszavonulását követően a megnövekedett tesztoszteronszint miatt nemet váltott, bajuszt növesztett, és Andreas Krieger néven élt tovább...

Egy-egy összecsapás valamelyik csapatsportban igazi csemegének számított. A már említett NDK focistáinak szinte élet-halál kérdés volt az a mérkőzés, ahol az NSZK labdarúgóival találkoztak. A kelet-német titkosrendőrség szigorúan őrizte a labdarúgóit, nem volt szabad nyilatkozniuk, elhagyniuk a szálláshelyüket, nem találkozhattak nyugati rokonaikkal, nem cserélhettek mezt a nyugat-németekkel. Ugyanígy, egy amerikai–szovjet jégkorong-döntő vagy kosárlabda-mérkőzés jóval többet jelentett, mint egy egyszerű mérkőzés. Arra is volt példa, hogy a két fél kölcsönösen bojkottálta a másik által rendezett sporteseményt. Az amerikaiak nem vettek részt az 1980-as moszkvai Olimpián, a Szovjetunió és szövetségesei (leszámítva Romániát) az 1984-es los angeles-i Olimpiát bojkottálták.

A Román Kommunista Párt is nagyon érzékeny volt az ország sportsikereire: kézilabda, tenisz, női torna, labdarúgás. Amikor 1986-ban a bukaresti Steaua labdarúgó csapata megnyerte a Bajnokok Kupáját (mai Bajnokok Ligája), a sportolók külön jutalomban részesültek, Ceauşescu, a diktátor személyesen fogadta őket és gratulált nekik. A sportolók külön elbánásban részesültek. Ez akkor volt szembetűnő, amikor az országban súlyos energia- és élelmiszerellátási problémák léptek fel. Gyakran előfordult viszont az is, hogy egyes sportolók menekülni szerettek volna a kommunista diktatúrából. Voltak, akik erre külön engedélyt kaptak, mások viszont kénytelenek voltak megszökni. Minden idők legsikeresebb tornászlánya, Nadia Comăneci 1989-ben szökött meg Romániából. Edzői, Károlyi Béla és Márta már korábban az Egyesült Államokba távoztak. A sikeres labdarugó, Bölöni László, a Steaua már említett sikere után távozhatott külön engedéllyel. Egy másik steauás labdarúgó, Miodrag Belodedici viszont tiltott úton jutott el Jugoszláviába. Egy alkalommal egy kubai ökölvívó küldöttség szinte testületileg tagadta meg a visszatérést Kubába. Ugyanerre a sorsra jutott a román ifjúsági síválogatott is.

 

Megjelent a Cimbora 2013/3-as számában

15. A kommunizmus válsága Romániában

Novák Csaba Zoltán

15. A kommunizmus válsága Romániában

Történetes történelem

A hatvanas években Romániában is viszonylagos nyitás és jólét volt tapasztalható. A hetvenes évektől azonban a nagy hatalommal bíró Ceauşescu egyre inkább úgy gondolta, hogy ő a szocializmus építésének legkiemelkedőbb vezetője, és az országban mindent alá kell rendelni ennek – Novák Csaba Zoltán Időutazás az átkosban sorozatának tizenötödik része.

Read More
14. A kommunizmus „mozgóképes” szolgái

Novák Csaba Zoltán

14. A kommunizmus „mozgóképes” szolgái

Történetes történelem

Tucatjával készültek a párt megrendelésére az ún. történelmi filmek. Ezek a filmek valós korszakokat, szereplőket és eseményeket dolgoztak fel, de a történelmi múltat, valóságot egyértelműen alárendelték a pártvezetés elvárásainak – Novák Csaba Zoltán Időutazás az átkosban sorozatának tizennegyedik része. 

Read More
13. Kommunistaellenesség a keleti blokkban

Novák Csaba Zoltán

13. Kommunistaellenesség a keleti blokkban

Történetes történelem

A kommunista pártok hatalomra kerülését és diktatúrájuk kiépülését nem mindenki nézte jó szemmel. Sokan abban reménykedtek, hogy jönnek majd az amerikaiak és a nyugatiak, s felszabadítják őket – Novák Csaba Zoltán Időutazás az átkosban sorozatának tizenharmadik része. 

Read More
12. Amikor „forrt” a hidegháború

Novák Csaba Zoltán

12. Amikor „forrt” a hidegháború

Történetes történelem

Egy hidegháborús vicc is jól érzékelteti a feszült, néha értelmetlen versenyfutást: Az amerikaiak jelzik a Jóistennek, hogy a szovjetek a Holdat vörösre (a kommunizmus színe) festették. A Jóisten azt válaszolta nekik, ha már a vörös szín adott, írjátok rá, hogy Coca-Cola – Novák Csaba Zoltán Időutazás az átkosban sorozatának tizenkettedik része. 

Read More
11. Börtönök és munkatáborok

Novák Csaba Zoltán

11. Börtönök és munkatáborok

Történetes történelem

A kommunista pártok vezetői úgy gondolták, csak akkor tudják megtartani hatalmukat és megvalósítani terveiket, ha megnyerik az emberek egy részének bizalmát, illetve sikerül semlegesíteniük azokat, akik ellenszegülnek vagy másképpen gondolkodnak – Novák Csaba Zoltán Időutazás az átkosban sorozatának tizenegyedik része.

Read More