Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Ha-tár avagy a komfortzóna

KamaszOk

Munkám során arra buzdítom a hozzám érkező kamaszokat, hogy keressék meg, majd feszegessék saját határaikat, ami azzal jár, hogy egyszer csak meghaladják azokat, kilépnek a komfortzónájukból.

Ha-tár avagy a komfortzóna
Fotó: David Clarke/unsplash.com

Saját élmény: életemben nem gondoltam volna, hogy valaha edzőterembe fogok járni! Az a mottóm, hogy a testmozgásnak olyannak kell lennie, amit az ember nem kényszerből és muszájból végez, hanem azért, mert élvezi. Nos, a hangos zenére végzett különféle, irtó nehéz mozdulatsorok messze álltak a habitusomtól (legalábbis tavaly őszig így gondoltam magamról). Aztán az egyik barátnőm karon fogott, elmentem vele egy próbaalkalomra. Ha azt mondanám, bevált, távol állnék az igazságtól: életem egyik tartóeleme lett, jobban érzem magam tőle fizikailag és mentálisan egyaránt.
Az egyik diákom mondta, hogy kedvenc napja a héten az, amikor közénk jöhet. Faggattam, vajon miért lehet ez, és rövid gondolkodás után azt válaszolta, hogy itt olyan dolgokkal találkozik, amelyek könnyednek tűnnek, és mégsem azok. Köztünk nem kell félnie, hogy kinevetik, ha nem sikerül egy próbálkozása (például egy jelenetben „lefagy”), és ez elég bátorságot ad neki, hogy olyan szerepeket is kipróbáljon, amelyek eddig távol álltak tőle. Ez ugyebár egy drámajátékban eléggé adja magát, így egy hasonló, metaforikus értelemben vett szerepbe lépésre hívlak (vagy szerepből kilépésre, nézőpont kérdése).

Mi történik, ha kipróbálunk olyan dolgokat, amelyeket korábban még nem?

Színesedik a személyiségünk.

Ha más úton mész haza, mint eddig, olyan ételt rendelsz az étteremben, amit még soha, meghallgatsz egy új zenei stílust, egyáltalán nem magától értetődő, hogy be is válik vagy új kedvencre lelsz, azonban megadod a lehetőségét ennek! Újabb és újabb dolgokat tudsz meg magadról, az ízlésedről, talán kitalálhatod azt is, mi milyen érzést kelt benned, milyen embernek érzed magad közben. Ha pedig rendszert csinálsz abból, hogy mindig kipróbálsz valami újat, nagyobb eséllyel őrzöd meg magadban a kíváncsiságot, és ez véleményem szerint a felnőttek olyan szuperképessége, amely segít sikeres és boldog életet kialakítani.

Fekete-fehér-igen-nem,
avagy az életre adott válaszaink sokszor zsigeri szinten, egyfajta reflexből jönnek. Rossz idő van kint, s bár tudod, hogy jobban lennél, ha elvinnéd a kutyát sétálni, inkább leülsz a gép elé játszani. Állsz a buszmegállóban, és szinte magad sem tudod, hogyan, de kezedben a telefonod, már öt perce zombimód görgetsz. Tudatosítva ezeket a reflexeket, tudattalan döntéseket, szintén új és meglepő élményekben lehet részed.
 
Feszegetjük határainkat, és erősödnek megküzdési mechanizmusaink. Nem muszáj extrém sportokat kipróbálnunk ahhoz, hogy szembenézhessünk félelmeinkkel. Ha a saját edzőtermi tapasztalatomra vagy a diákom drámaórabeli élményére gondolsz: mindketten szembesültünk valamiféle határunkkal, majd vettünk egy nagy levegőt, és átléptük azt. Ezáltal új dolgokat tanultunk meg magunkról, és megfigyelhettük, mit élünk át ezekben a stresszhelyzetekben, ha pedig sikerült, elemezhetjük, mit tettünk annak érdekében, hogy felülemelkedjünk a félelmeinken. Ha esetleg nem sikerült, és a félelem győzött, akkor is értékes tapasztalatokat nyerhetünk, miközben elemezzük, mikor kerekedett fölénk, mit tehettünk volna másképp.

Biztatlak, ti is próbáljatok ki valami új dolgot a következő egy hétben, és ha van kedvetek, írjátok meg nekem a @tinidrama Instagram-oldalán a tapasztalatotokat!

Ha felkeltette az érdeklődésed a téma, további érdekességeket gyűjtöttem össze a komfortzóna tudományos és kevésbé tudományos megközelítésével kapcsolatban.

A komfortzóna

Nádasdi Csilla Emese

A komfortzóna

KamaszOk

Szerintem nincs olyan ember a fejlett társadalmakban, aki ne hallotta volna a következő mondatot: „Life begins at the end of your comfort zone” (nagyjából 59 millió Google-találat), vagyis az életed ott kezdődik, ahol a komfortzónád véget ér. A New Age (a hippimozgalomból kinőtt spirituális útkeresők), a coachok (életvezetési tanácsadók, akiket nem szabad összekeverni a pszichológusokkal) és a legkülönfélébb önfejlesztő könyvek, online kurzusok idején ez a mondat és vele együtt a komfortzóna kifejezés a mindennapjaink részévé vált. Vizsgáljuk meg, mit jelent a hétköznapi használatban illetve mit értenek alatta tudományos körökben!

Read More
Önkifejezés

Nádasdi Csilla Emese

Önkifejezés

KamaszOk

Kamaszkorban minden arról szól, hogy kitaláld, ki vagy te, mi a fontos számodra, ami azt hivatott megalapozni, hogy megálmodhasd, milyen életet szeretnél élni.

Read More
Hogyan tűzz ki tartható célokat magad elé

Nádasdi Csilla Emese

Hogyan tűzz ki tartható célokat magad elé

KamaszOk

Az újévi fogadalmak valójában célkitűzések, olyan álomképek, amelyekről úgy gondoljuk, ha valósággá válnának, boldogabbak, egészségesebbek, teljesebbek, sikeresebbek stb. lennénk.

Read More