Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Hitelesen az egészséges táplálkozásról (1.)

Szakembert kérdeztünk

KamaszOk

Az interjú célja, hogy nektek, fiataloknak szakszerű információkkal szolgáljunk az egészséges táplálkozás labirintusában, hogy akár magatok számára is kitalálhassatok olyan vezető fonalakat, amelyek által könnyebben keveredhettek ki a megtévesztő információk sűrűjéből.

Hitelesen az egészséges táplálkozásról (1.)
Fotó: Antók Dorina

Karadocsev Éva okleveles molekuláris biológus és táplálkozástudományi szakember. Felkeltette az érdeklődésem az általa vezetett informatív, esztétikus posztokkal tarkított oldal, mivel a képeiből és leírásaiból egy manapság ritka kombináció érződik ki: a tudatosság lazasággal társul.

– Manapság gyakran tájékozódunk az internetről. Szakemberként milyen veszélyeket látsz ebben?
– Azt látom, hogy ma már gyakorlatilag bárki bármit mondhat az interneten, akár táplálkozás témában is, nem kell hozzá dietetikusnak vagy táplálkozástudományi szakembernek lenni. Ezzel az a legnagyobb gond, hogy minden ( akár két hétvége alatt is elvégezhető) képzésen más és más a főbb irányvonal, ebből nagyon sok, egymásnak ellentmondó „szakmai vélemény” születik. A hozzám fordulók sokszor össze vannak zavarodva, és forgalmuk sincs, hogyan válogassák ki a hozzájuk elérő információk közül a hitelest.
Fontos tisztázni, hogy az egészség most a legjobb reklám. Itt, a jóléti államokban elkezdtünk egyre jobban figyelni az egészséges táplálkozásra, a mozgásra. Megveszünk bizonyos termékeket, edzésterveket, influenszereket követünk, akik inspirálnak minket (vagy épp növelik a szorongásunkat), és úgy érezzük, hogy mindezzel teszünk az egészségünk érdekében. Sokszor pedig éppen hogy ártunk velük.
– Mi alapján dönthetem el, hogy például az Instán elém kerülő szakember hiteles forrása-e az információknak?
– Elsősorban azt tanácsolom a fiataloknak, hogy ne külső alapján ítéljünk! Természetesen hajlamosak vagyunk jobban hinni egy bomba formában lévő, hatalmas követőszámmal rendelkező influenszernek. Úgy látjuk, hogy ő boldog, vonzó, izmos, emiatt persze hihetőbb lesz tőle, ha azt állítja, a birtokában van az egészséges életmód titka!
Nem látunk bele az életmódjába, elképzelhető, hogy heti hat napon 2–3 órát edz. Emellett nem teljesen mindegy, hogy mit eszik meg, de ugye a rengeteg edzés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy bomba formában legyen. Ezt persze nem mondja, amikor megoszt egy reklámot egy étrend-kiegészítőről, vagy egy általa kitalált diétáról, edzésformáról posztol. Fontos tehát, hogy se az agyonretusált képeknek ne dőljünk be, se a tudományosan megalapozatlan táplálékkiegészítőket ne gondoljuk nélkülözhetetlennek a mindennapjainkból. Az influenszerekkel érdemes tehát kritikusnak lenni.
Éva, bárhogy is kérleltem, nem szeretett volna kifejezetten ajánlani szakembereket, de azt javasolta, hogy Instagram-oldalára ellátogatva, az általa követett szakemberek közül válogassunk számunkra szimpatikus tartalomgyártókat, ha érdekel a téma.
– Milyen táplálkozási trendeket látsz a közösségi média felületein, illetve mi ezekről a szakmai véleményed?
– Fontos leszögezni, hogy divatdiéták mindig is voltak. Ezeket arról lehet felismerni, hogy nagyon sarkalatosak, egymásnak teljes mértékben ellentmondanak, és a tudományos alapelveket sem veszik figyelembe. Egyébként azt szoktam mondani, hogy ha azt látjuk, hogy egy adott ételcsoportot drasztikusan tilt a diéta, akkor meneküljünk. Ha valaki beteg, az természetesen más megítélés alá esik, de egészséges ember szervezetére az, ha kizárjuk a tejterméket, a zsírokat, cukrokat vagy szénhidrátot, egyértelműen nincs jó hatással.
Nagy divat most a keto*(a ketogén diéta arra alapszik, hogy a szénhidrátok szinte teljes megvonásával a szervezetet arra ösztönzi, hogy a zsírtartalékaiból állítson elő szénhidrátot), ami roppant káros. Epilepsziás gyerekeket kezelnek vele, mert a diéta hatására felszabadul az agyban egy csomó ketontest, az epilepsziás agy ennek hatására elfelejti a rohamokat. Tökéletes példa tehát, hogy ami klinikai esetekben hatásos, az egészséges szervezetre kifejezetten káros lehet.

...Természetesen az egyensúly itt nem azt jelenti, hogy a képen látható viselkedési formák azonos arányban vannak jelen a mindennapjaimban. Azt szoktam mondani, hogy ha az idő 80–90 százalékában odafigyelünk a táplálkozásunkra, a maradékban nem érdemes túl szigorúnak lenni magunkhoz!

Éva megkért, ne is népszerűsítsük tovább itt sem azt, ami nem működik, esetleg kifejezetten káros, így az interjú második felében arról olvashatsz néhány gyakorlati tanácsot, hogyan állítsd össze a tányérod tartalmát, melyek azok az alapelvek, amelyeket érdemes betartani. Ha felkeltette az érdeklődésed, kattints ide!

Hitelesen az egészséges táplálkozásról (2.)

Nádasdi Csilla Emese

Hitelesen az egészséges táplálkozásról (2.)

Szakembert kérdeztünk

KamaszOk

A Karadocsev Éva táplálkozástudományi szakemberrel és molekuláris biológussal készült interjú első részét ide kattintva olvashatod. Miután beszélgettünk az egészséges táplálkozás zsákutcáiról, a trendekről és arról, hogyan keressünk hiteles szakembereket, ha internetről informálódunk, rátértünk egy kicsit az étkezés mindennapi kérdéseire is.

Read More
Az egészség kultusza

Nádasdi Csilla Emese

Az egészség kultusza

KamaszOk

A tavalyi TiniDráma táboromban ismerkedtem meg két eszméletlenül tudatos kamasszal, akik rendszeresen sportoltak, tudatosan étkeztek, ebben pedig támogatták, inspirálták is egymást. Aki ismer, tudhatja, hogy nem jellemző rám, hogy lenézném pusztán az életkoruk miatt az hozzám kerülő emberpalántákat, de az érettség, ami a lányok szavaiból áradt, őszintén meglepett.

Read More