Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Mérgező kapcsolataink

Honnan ismerhető fel, ha egy kapcsolat toxikus?

KamaszOk

Nemes egyszerűséggel leírható képlettel: ha több rossz érzés származik belőle, mint jó, ha rendszeresen kihasználva, letromfolva, megbántva, esetleg megalázva, folyton kritizálva érzed magad benne, használhatjuk rá a toxikus, vagyis mérgező jelzőt.

Mérgező kapcsolataink
Forrás: unsplash.com

Ezek a kapcsolatok az élet bármelyik területére betolakodhatnak, viszont mivel a mondás is úgy tartja, hogy az ember a családját nem, de a barátait megválogathatja, koncentráljunk most inkább az egyenlőségen és kiegyensúlyozottságon alapuló, önmagunk által választott és mozgásban tartott emberi viszonyokra.
Itt kategóriákra bontva alaposabban megvizsgáltam a mérgező kapcsolati mintázatokat, most viszont azt javaslom, gondoljuk át, mit tehetünk, ha sikerült beazonosítanunk, hogy toxikus kapcsolatban állunk valakivel!

Mi lehet a megoldás?

Miért is legyen az életedben egy olyan személy, aki időt, energiát, életkedvet von el tőlünk? Szívesen töltesz vele időt vagy csak kötelességből? A legtöbben a fenti kérdésre ösztönösen azt válaszolnák, hogy fuss, ha kedves az életed! Fontos azonban átgondolni néhány dolgot, mielőtt ilyen drasztikus döntésre adod a fejed,

Mit nyersz?

Fontos, hogy még gondolati szinten se ragadj bele az önsajnálatba, hogy tudatosítsd, te vagy az, aki benne van (ha kívül van a felelős, akkor cselekvésképtelen vagy, hiszen nem rajtad múlik a helyzet, ha viszont magadhoz ragadsz némi felelősséget, egyből erőt nyersz). Gondold át, milyen előnyökkel jár számodra ez a barátság? Jobb embernek, felsőbbrendűnek érezheted magad, ha mindig meghallgatod a panaszait? Lehet, hogy megaláz téged nap mint nap, de közben sütkérezhetsz a fényében, hiszen ő az egyik legmenőbb az osztályban? Légy magaddal minél őszintébb, hiszen a kérdés átgondolása után teheted fel magadnak a következőt, miszerint megér-e neked annyit ez a barátság, így, ahogy van, mindennel együtt, amit adsz (és amit kapsz), hogy benne maradj?

Asszertivitás, bébi!

Próbálj beszélni vele, mondd el, mi zavar. Ha a kapcsolatotokat nem is mentitek meg, mindenképpen könnyebb lélekkel távozhatsz belőle, ha megpróbálod megbeszélni a barátoddal, melyek azok a dolgok, amelyek zavarnak. Ehhez ajánlok egy módszert!
Az asszertív kommunikációt szerintem legalább akkora óraszámban kéne oktatni az iskolában, mint a matekot. A dolog lényege abban áll, hogy nyugodtan, tárgyilagosan közöld a problémádat a másik emberrel, a beszélgetés célja pedig nem a másik le- vagy meggyőzése, hanem egy win-win szituáció, ahol a két fél középúton találkozik egy mindkettejük számára pozitív megoldásban.
Vegyünk egy példát: a barátod mindig tőled kér kölcsön, hol kisebb, hol nagyobb összegeket, és kezd zavarni, hogy sosem adja meg neked pénzt. Természetesen dönthetsz úgy, hogy zsörtölődsz, vagy épp mindig megengedő maradsz, mert ezáltal nagylelkűnek mutatkozol, de ha eljutottál már arra a pontra, hogy a probléma valóban zavar, akkor akár meg is beszélheted a barátoddal:
„Figyelj, tudom, hogy nem kapsz annyi zsebpénzt, mint én, de hogy őszinte legyek, már nagyon zavar, hogy folyton tőlem kérsz kölcsön. Gondolkodtál már azon, hogy kevesebbet költs vagy szerezz egy kis plusz bevételt?”
Nem ígérhetem, hogy sikerrel jársz, és hogy a barátod belátja a dolgot, de egy próbát megér!

Csináld azt, ami örömet szerez!

A baráti kapcsolataink is nagy szerepet játszanak abban, hogy egésznek és teljesnek érezzük magunkat, azonban ezt a feladatot betölthetik olyan hobbik is, amelyek örömmel töltenek el. Lehet ez sport, valami új dolog megtanulása, alkotás, szerelés – a lényeg, hogy örömmel csináld!
Ugyanez igaz a baráti kapcsolataidra is. Hatalmas hatással bírnak ránk a barátaink, ösztönösen kezdünk egyre inkább hasonlítani hozzájuk, ezért azt tanácsolom, válassz aszerint barátokat, hogy milyen emberré akarsz válni!
Összegezve: mielőtt kimenekülnél egy olyan barátságból, amely rossz hatással van rád, először gondold végig, mit pótol számodra, minek a hiányát akarod vele betölteni, tisztázd a kapcsolatodat, és próbáld megbeszélni a barátoddal őszintén azt, ami bánt téged, végül pedig gondold át, mi lenne, ha olyan emberekkel és hobbikkal töltenéd meg az életedet, amelyek építenek téged. Előfordulhat, hogy ezeknek az átgondolásával az addig toxikus hatással lévő kapcsolat is képes építővé válni az életedben, hiszen ha elmondod a barátodnak, miért nem érzed jól magad vele, megadod azt a lehetőséget, hogy változzon, hogy változtassatok a barátságotokon.