Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Szeretetnyelvek és az ajándékok

KamaszOk

Dr. Gary Chapman amerikai lelkipásztor írónak, család- és párterapeutának köszönhetjük a szeretetnyelvek elméletét. Szerinte az emberek ötféleképp fejezik ki szeretetüket, illetve ezek azok a nyelvek, amelyeken hozzájuk szólva azt éreztethetjük velük, hogy szeretve vannak. Megannyi félreértésnek vehetjük elejét, ha tudjuk, barátaink, családtagjaink illetve párunk mely nyelveket beszéli és melyeket nem.

Szeretetnyelvek és az ajándékok
forrás: unsplash.com

Az interneten számtalan teszt van, ahol elárulják, melyik a legdominánsabb szeretetnyelved, azonban én azt ajánlom, hogy ide kattints: szeretetnyelv-teszt, és magad értékeld ki az eredményeidet. Így látod azt is, melyik nyelv hány pontot kapott, melyek dominánsak, melyek kevésbé. Ennek a tudásnak hála jobban figyelhetsz azokra a nyelveket, amelyeket kevésbé vagy egyáltalán nem beszélsz.
Vegyünk egy példát: apukád segítő fajta, aki szinte láthatatlan módon javítja meg körülöttetek a dolgokat, még a bringád láncát is megolajozza, te azonban szinte alig beszéled a szívességek nyelvét. Csak akkor veszed észre, hogy ismét akcióba lendült, amikor megállapítod, hogy tiszta olaj a nadrágod. Ő valószínűleg így akarta kifejezni gondoskodását és szeretetét, te pedig feldühödsz, mert számodra ez idegen nyelv. Szóval, nagy levegő, és a „köszönöm” varázsszó!

A hosszúra nyúlt felvezető után következzen a karácsonyi ajándékajánló!
Ha valakinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, számára a szeretetet a megfogható, becsomagolt kis ajándékok jelzik. Ő maga is rendszeresen kedveskedik környezetének.
Megnyugodhatsz, nem fogja keresni az árcédulát, akármit is kap tőled. Viszont fontos, hogy úgy érezze, az ajándék csak neki szól, így tökéletes lehet egy jó könyv, apró csecsebecse, amely közös élményre emlékeztet, egy szép használati tárgy. Fontos, hogy szánj kellő időt arra, hogy megtaláld, ami boldoggá teszi. Ha messze él tőled, készíthetsz neki élményborítékot is, apró ajándékokkal, édességekkel, egy kinyomtatott verssel vagy dalszöveggel, kézzel írott levéllel társítva.

Fizikai érintés
Akinek a fizikai érintés az elsődleges szeretetnyelve, sokszor ölelgeti, érinti azokat, akiknek ki szeretné mutatni szeretetét, törődését. Szereti a babusgatást, simogatást, ha fizikailag is közel lehet a másikhoz, és ez nem csupán a párkapcsolatára, hanem a barátságaira is jellemző.
Nos, velük talán kissé nehezebb dolgunk van, ha ajándékozásra kerül a sor. Mégsem adhatsz simogatást becsomagolva – de bármit is választasz neki, kísérd egy meleg, igazán őszinte öleléssel!

Minőségi idő
Az a barátod, családtagod, akinek az elsődleges szeretetnyelve a minőségi idő, talán nehezen tud pozitívan reagálni a becsomagolt tárgyi ajándékokra, a dicsérő szavakra. Leginkább akkor teszed boldoggá, ha vele vagy osztatlan figyelmeddel és teljes lényeddel.
Számára az élményjellegű ajándékok az ideálisak, mint például két koncertjegy, beváltható kupon egy közös kirándulásra, esetleg cukrászdázásra, vagy bérlet olyan hobbira, amit közösen csinálhattok. Tudom, hogy szóismétlés, de bármi ajándék neki, amit közösen csináltok – ez viszont azt is jelenti, hogy tedd el a telefonod, ha vele vagy!

Szívességek
Az illető, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, akkor érzi magát a legbiztonságosabban egy kapcsolatban, ha megbízhat és számíthat a másikra. Ennek kifejeződése számára az, ha apró szívességekre kérheti meg szeretteit.
A tökéletes ajándék számára nem más, mint a kuponok, kuponok, kuponok! Beválthatók házimunkára, ebédre, tetszőleges szívességre. Fontos azonban, hogy a kivitelezésre is fektess időt és energiát! A www.canva.com oldalon könnyen tudsz személyre szabható, esztétikus kuponokat szerkeszteni. Ha elkészült, nincs más hátra, mint hogy vegyél egy szép borítékot, és helyezd bele őket.


Elismerő szavak
Ennek az embertípusnak kifejezetten fontos, hogy érezze, a környezetében lévő emberek szeretik, elismerik a teljesítményét, bátorítják terveit. Nem kell nárcisztikus személyt elképzelni, nekik elég egy őszinte köszönöm, egy dicséret azzal kapcsolatban, amit csinált, egy bók a ruhájára, és rögtön szárnyal az örömtől!
Számára tökéletes ajándék, ha megerősítő mondatokat, idézeteket gyűjtesz, amelyeket apró papirosokra írva, összehajtogatva egy üvegbe téve adhatsz neki. 52 üzenetből az év minden hetére jut egy!
Kissé időigényesebb, de életre szóló ajándék lehet, ha megkéred barátait, családtagjait, mondják el, mit szeretnek benne (és mellékeljenek egy közös képet is az illetővel). Az elhangzott mondatokat beragaszthatod egy füzetbe a képek mellé, ragasztószalaggal, matricákkal könnyedén személyre szabhatod a dizájnt.

Miért ajándékozunk?

Nádasdi Csilla Emese

Miért ajándékozunk?

KamaszOk

Napjaink karácsonyi rítusai a természeti népek hiedelemrendszerében gyökereznek. Akkoriban az ember a természet ciklikus, ismétlődő változását figyelte, ebben a folyamatban pedig a karácsony a legsötétebb pillanatok után felderengő fény megszületésének időszaka. Az ünnep azonban, ahogy az emberiség maga is, századról századra változott. Néhány hiedelem és szokás velünk maradt, mások átalakultak vagy feledésbe merültek. Arra hívlak titeket, elmélkedjünk együtt a karácsony egyik legmeghatározóbb pillanatán, az ajándékozáson! A gyerekek megajándékozása a reformáció idején jött divatba Európa-szerte, azonban a napjainkra jellemző ajándékcunamit a 19. század Amerikájának köszönhetjük.

Read More
(L)együnk együtt! – avagy miről szól napjaink karácsonya

Nádasdi Csilla Emese

(L)együnk együtt! – avagy miről szól napjaink karácsonya

Rövid ünneptörténet

KamaszOk

Karácsony szavunkat a nyelvészek a latin incarnatio (’megtestesülés’) vagy pedig a szláv korcun (’átlép’) kifejezésből származtatják. Az első Jézus születésére, a második pedig a téli napfordulóra utal. Mindkét jelentésréteg hasonló jelképeket használ: egyre nagyobb lesz a sötétség kint is, bent is, majd a legzordabb óra után megszületik bennünk a fény, a remény.

Read More