Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Szántai János

Szántai János

Nevelési kísérlet

Hogyan nézzünk filmet

Kicsit gondolkodtam a címen, miután leírtam, hi­szen a megfogalmazás pillanatában már világos volt, hogy a kísérlet eleve kudarcos lesz. Megboldogult apám mondogatta, hogy „alapelved legyen fiam: ne politizálj”. Persze, az is politika, tette hozzá nevetve. Hát ilyen ez a nem-nevelés is. Önmaga ellentéte. Tekints hát erre az írásra elnézéssel, antinevelési szempontból bár.

Nevelési kísérlet
A filmszemle fődíjas alkotását, a Deltát a Duna-Deltában forgatták

Nemrég tértem haza a 39. Magyar Filmszemléről. És az ember mit tehet egy filmfesztiválon? Filmeket néz, izgul, ha van saját filmje a versenyben, és ha egy kicsit is szakmabeli, figyelemmel követi a vonatkozó sajtó­szövegeket. Nos, az egyik ilyen szöveg olvastán elkapott a félsz. Hogy miért? Igyekszem megmagyarázni.

Az ünnepélyes díjkiosztó reggelén az egyik vezető magyar napilap hasábjain megjelent egy interjú a nagyjátékfilmes zsűri elnökével. Aki azt mondta, töb­bek között, hogy nem érti, miért akarnak ezek a ma­gyarok zsánerfilmeket (vagyis krimit, horrorfilmet, akciófilmet, vígjátékot, ilyesmiket) készíteni újabban. Hiszen a vak is látja, hogy nem értenek hozzá. És kü­lönben is, a magyar film jövője Tarr Béla stílusvilágá­ban rejlik. Megpróbálom elmondani, enyhe éllel, mi­lyen is ez a világ. Az ember nézi a filmet, és azt látja, hogy egy lány megy fel a dombon. Az ember éppen éhes, de nem állítja meg a videót, gépet, egyebet, ki­megy, eszik, aztán el a vécére is, mert hát rájön a szük­ség, na, majd visszamegy, leül, és ismét a képernyőre összpontosít. És a lány MÉG MINDIG megy felfelé a dombon! A kép persze nem ilyen fekete-fehér, viszont a példa világosan utal a zsűrielnök által favorizált fil­mek stílusára. És, hogy habot is kenjen a tortára, az elnök úr megismételte mindezt a díjkiosztón, több ezer ember előtt, akik között szép számmal ültek a le­nézett zsánerűknek készítői.

Csak jó és rossz film van

Egy európai embertől több tapintatot vártam vol­na, de ez most mellékes. A lényeg, hogy az európai filmes szakma, legalábbis egy része, így tekint a ma­gyar filmre. Igazságtalannak érzem ezt a beskatulyá­zást. Talán az elnök úr nem ismeri a korai magyar film kiváló vígjátéktermését? Vagy a hetvenes évek remek betyárfilmjeit? Vagy a nyolcvanas évek bájos rendőrfilm-paródiáit? Talán nem. De ha nem, éppen ezen a fesztiválon láthatott egy, ha nem is hibátlan, de nagyszerű pszicho-thriller-krimit, Gigor Attila (aki egyébként filmfőiskolás diák Budapesten) A nyomozó című alkotását. Félreértés ne essék, nem azt vitatom, hogy a magyar zsánerfilm a legjobb-e vagy sem, hi­szen Hollywooddal nehéz felvenni a versenyt, de ezt a gondolkodást kissé ódivatúnak tartom.

És most következik a nem-nevelési kísérlet lénye­ge. Nyájas olvasó, akinek talán mossák a fejét, amiért horror-, akció- és egyéb filmeket néz, arra biztatlak, nézd azokat IS bátran. Nincs lényegi különbség a zsá­nerfilm és a művészfilm között. Csak jó film van és rossz. Persze, az út a helyes ítélkezésig hosszú, és csu­pa jó meg rossz filmmel van kikövezve. Ezért nem árt, ha az ember minél több filmet néz, ilyet is, olyat is, mert szép lassan kialakul benne az a bizonyos hetedik érzék. A kritikátlanság nem árt, főleg, ha az ember az út elején jár. Ennyit szerettem volna mondani, nyájas olvasó, és bár a mondatokat elolvasva most már látom is a kísérlet kudarcát, nézd el nekem, miként én is el­néztem apámnak annak idején.

Delta
színes magyar-német filmdráma, 2008
Rendező: Mundruczó Kornél, forgatókönyvíró: Bíró Yvette, Mundruczó Kornél, zeneszerző: Lajkó Félix
Szereplők: Lajkó Félix (Mihail), Tóth Orsolya (Fauna), Monori Lili (Anya), Gáspár Sándor, Kiss Mari, Martin Wuttke

 

Nicolas Cage és a nemzet aranya

Szántai János

Nicolas Cage és a nemzet aranya

avagy: akció és izgalom nem egyenlő egymással

Hogyan nézzünk filmet

Az embernek – akár az iskolapadot koptatja még, akár éppen már hatodik műfogsorát – igen sok minden eszébe juthat, ha ezt a nevet hallja: Nicolas Cage. Talán nem túlzok, hogy a sokféle gondolat közös nevezője nagyjából az lehet, hogy az illető kiváló színész.

Read More
Pingvinfilm másképpen

Szántai János

Pingvinfilm másképpen

Hogyan nézzünk filmet

Igaza lehet annak a mozizónak (dévédézőnek, divixezőnek, satöbbizőnek), aki Ash Brannon és Chris Buck új munkája, a Vigyázz, kész, szörf! című egész estés animáció láttán homlokát ráncolja, feldobván, mint halat, a költői kérdést, hogyaszongya: Már megint pingvin? Hát nem elég nagy az Isten állatkertje?

Read More
Az oroszlán diszkrét bája

Szántai János

Az oroszlán diszkrét bája

Hogyan nézzünk filmet

Gyerekkoromban minden Metro Goldwyn Mayer filmet megnéztem. Na jó, ez így nem állja meg a helyét. Tehát: gyerekkoromban minden Metro Goldwyn Mayer film elejét megnéztem. Hogy miért? Látni akartam a híres oroszlánt.

Read More
Arany versek (7.): Részvéttől a fekete humorú beletörődésig

Lövétei Lázár László

Arany versek (7.): Részvéttől a fekete humorú beletörődésig

Kézfogás az irodalommal

1855-ben meghalt Vörösmarty Mihály, ez a gyászeset pedig – többek között – azzal a következménnyel járt, hogy Arany János (az egy Vajda Jánost leszámítva) „ellenfél" nélkül maradt a magyar költészet porondján – Lövétei Lázár László Arany versek sorozatának hetedik része.

Read More