Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

(L)együnk együtt! – avagy miről szól napjaink karácsonya

Rövid ünneptörténet

KamaszOk

Karácsony szavunkat a nyelvészek a latin incarnatio (’megtestesülés’) vagy pedig a szláv korcun (’átlép’) kifejezésből származtatják. Az első Jézus születésére, a második pedig a téli napfordulóra utal. Mindkét jelentésréteg hasonló jelképeket használ: egyre nagyobb lesz a sötétség kint is, bent is, majd a legzordabb óra után megszületik bennünk a fény, a remény.

(L)együnk együtt! – avagy miről szól napjaink karácsonya
forrás: unsplash.com

Ha a karácsonyra gondolunk, az arany, a zöld, a fehér, a piros szín, a kandallóban lobogó tűz előtt álló, feldíszített karácsonyfa, a masnis, nagy dobozok és az arcokról sugárzó öröm képei villannak fel mindannyiunkban. Ez a kép nagyban köszönhető az idén 101 éves Coca-Cola Mikulásnak, a csöpögős amerikai filmeknek, valamint a bevásárlóközpontokban évről évre egyre hamarabb elkezdődő karácsonyi őrületnek.

forrás: unsplash.com

forrás: unsplash.com

A bennünk élő álomkép és a valóság közötti kontraszt azonban néha igen nagy. Sok helyen nem engedhetik meg a szülők, hogy drága ajándékokkal halmozzák el a gyerekeket. A legtöbb nagyvállalat december végén zárja a projektjeit, ami elképzelhetetlen stresszt jelent mindenkire nézve, a magasabb pozíciók pedig még több felelősséggel járnak. A legjobb családban is előfordulnak ilyenkor veszélyes viták, veszekedések, a kimerüléstől minimálisra csökken a tűrőképesség, a bejgli megreped, a fa eldől...

Karácsonyológia, az új tudományág

Természetesen, mint ma már mindennek, ennek is létezik pszichológiája. A karácsony-szindrómát szorongásos-depresszív zavarnak tekintik, amelynek bevezető tünetei a következők: szorongás, fáradékonyság, ingerlékenység. Évről évre riasztóbbak a statisztikák, akkor is, ha a betegségeket tekintjük. Engem azonban jobban megrémítenek azok a felfoghatatlan számok, amelyeket ki sem tudok olvasni, nemhogy értelmezni. Ezek a számok a karácsony által termelt anyagi hasznot hivatottak leírni számunkra. Vicces zoknik utazzák át hajókon a fél világot, hogy aztán a fiók mélyén lapuljanak. Azokkal a hajókkal, amelyek a legnagyobb mértékben szennyezik az óceánok élővilágát.
Kinek kell ilyen áron az ünnep? – kérdezhetitek. Lehet, hogy nektek, a kamaszkor lázadóinak könnyebb lenne eltörölnötök mindent, ami egyszer szent volt bárki emberfiának. Vesszen a karácsony, bár a bejgli maradhat, nem? Létezik azonban egy új szemlélet, amelynek célja, hogy elviselhetőbbé tegye az ünnepet.

Slow karácsony

Ahogyan a nevéből is következtetni lehet, ez a mozgalom azt szeretné elérni, hogy képesek legyünk néha egy kicsit lassítani, netán megállni, csodálni a jégvirágokat az ablakon, egy kisgyerek örömét vele átélni lopva az utcán, amikor megpillantja a mikulásruhába öltözött bácsit. Némi előrelátással, tervezéssel ki lehet küszöbölni azokat a csapdákat, amelyek veszélyeztetik a karácsony nyugalmát.
Kezdd el időben az ünnepre hangolni a lelked! Öltöztesd díszbe, a szíved is, de ne hagyd ki a szobádat sem! A kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek lényegesen boldogabbak, akik korán feldíszítik a lakásukat, mint azok, akik csak később vagy egyáltalán nem.
Ebben a hónapban az ajándékozás pszichológiájáról írtam, valamint a különféle szeretetnyelveket „beszélő” embertípusoknak szánt ajándéktippekkel kívánom könnyedebbé tenni számotokra az ünnepet.

Szeretetnyelvek és az ajándékok

Nádasdi Csilla Emese

Szeretetnyelvek és az ajándékok

KamaszOk

Dr. Gary Chapman amerikai lelkipásztor írónak, család- és párterapeutának köszönhetjük a szeretetnyelvek elméletét. Szerinte az emberek ötféleképp fejezik ki szeretetüket, illetve ezek azok a nyelvek, amelyeken hozzájuk szólva azt éreztethetjük velük, hogy szeretve vannak. Megannyi félreértésnek vehetjük elejét, ha tudjuk, barátaink, családtagjaink illetve párunk mely nyelveket beszéli és melyeket nem.

Read More
Miért ajándékozunk?

Nádasdi Csilla Emese

Miért ajándékozunk?

KamaszOk

Napjaink karácsonyi rítusai a természeti népek hiedelemrendszerében gyökereznek. Akkoriban az ember a természet ciklikus, ismétlődő változását figyelte, ebben a folyamatban pedig a karácsony a legsötétebb pillanatok után felderengő fény megszületésének időszaka. Az ünnep azonban, ahogy az emberiség maga is, századról századra változott. Néhány hiedelem és szokás velünk maradt, mások átalakultak vagy feledésbe merültek. Arra hívlak titeket, elmélkedjünk együtt a karácsony egyik legmeghatározóbb pillanatán, az ajándékozáson! A gyerekek megajándékozása a reformáció idején jött divatba Európa-szerte, azonban a napjainkra jellemző ajándékcunamit a 19. század Amerikájának köszönhetjük.

Read More