Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Szántai János

Szántai János

Az oroszlán diszkrét bája

Hogyan nézzünk filmet

Gyerekkoromban minden Metro Goldwyn Mayer filmet megnéztem. Na jó, ez így nem állja meg a helyét. Tehát: gyerekkoromban minden Metro Goldwyn Mayer film elejét megnéztem. Hogy miért? Látni akartam a híres oroszlánt.

Az oroszlán diszkrét bája
(forrás: Wikimédia)

Az a néhány másodperc, amikor a nemes vad beszél hozzám, vagy legalábbis ezt éreztem én akkor. Maga a film ritkán érdekelt, hiszen többnyire sokat beszélgettek, keveset kardoztak, lövöldöztek, szóval sok volt a duma, kevés a tett. Manapság is szívesen nézem a rég halott hollywoodi nagymacska-sztárt, persze azzal az eltéréssel, hogy a filmet magát sem hagyom ki, ha lehet. Ráadásul most már nem kell keresgélnem az Oroszlános filmeket, hiszen itt van az MGM Channel, a maga többnyire remek és egész napos felhozatalával. És itt tegyünk egy kis kitérőt.

 

Az MGM-főszereplők pályafutása

Az oroszlános MGM logó a világ egyik legismertebb mozgóképe. Azt azonban kevesen tudják, ki is az a bizonyos állatkirály, aki a karikában megjelenik és hangját hallatja. Nos, a nagymacska színészneve Leó (megjegyzem, nem utal túl sok fantáziára a kitalálók részéről), és első alkalommal 1916-ban lépett a világot jelentő gyöngyvászonra, akkor még a Goldwyn Pictures Corporation címerállataként, egy azóta feledésbe merült oroszlánszínész alakításában. 1924-ben aztán a Goldwyn, a Metro és a Louis B. Mayer stúdiók szövetségre lépett, és létrejött a filmtörténet egyik leghatalmasabb és legsikeresebb stúdiója, a Metro Goldwyn Mayer. Leó pedig igazán kenyérbe esett, hiszen azóta is ott morog-üvölt minden MGM film elején. Az első hivatalosan jegyzett MGM Leót egy Slats nevű oroszlán alakította, aki 1919-ben született a dublini állatkertben. Emigráns volt, persze. Az ő hangja még csupán látható volt, hiszen a némafilmek korszakában lépett a képbe. 1928-ig használták az arcát, aztán jól megérdemelt nyugdíjba vonult, és 1936-ban megtért az örök szavannákra. Második Leót a Jackie nevű nagymacska alakította, és az ő hangját már hallhatta is a nagyérdemű, eleinte gramofonról, aztán – a hangos film színre lépte után – élőben. Őt egy Tanner nevű állatkirály, majd két névtelen sztár követte az MGM- logón. Az utolsó Leó lassan ötven éve hódít a vásznon, és ezzel egyike a legrégebben játszatott állatszínészeknek.

 

Választhatunk? TV vagy mozi?

És akkor vissza az MGM csatornához. Tény, hogy rengeteg olyan film hozzáférhetővé válik bárki előfizető számára, melyeket egyébként nemigen láthat az érdeklődő. Az is tény ugyanakkor, hogy a tévé nem helyettesíti a mozit. A film a mozivásznon kel igazán életre. Nincs az a hordozó, amely pótolni tudná a gyöngyvászon csodáját. Tehát, ha tehetem, tehetjük, menjünk el a moziba, és ott nézzük meg a filmet, ami épp érdekel. És most jönnek a gondok. Nagyon kevés filmet forgalmaznak Romániában. És ezen nem lehet segíteni. Ennyi pénz van, ennyi filmet lehet moziban megnézni. Aztán nincs olyan mozi, ahol „klasszikus” filmeket mutatnának be. Miért? Gőzöm nincs. Nem éri meg talán. És végül: olvastam egy kimutatást, mely szerint a rendszerváltáskor létező majdnem ezer mozi fele az elmúlt időszakban bezárta kapuit. Vannak városok, ahol egyszerűen nincs mozi. És ha arra gondolunk, hogy alig egy évszázaddal ezelőtt a nickelodeonok a mozik, ahol a belépőjegy öt amerikai centbe azaz egy nickelbe került) világa volt a nép ópiuma... Szóval a helyzet fénytelen, és ezzel keveset mondtam. Ezért is érdemes belenézni az Oroszlános tévéadó műsorába. Van ott minden, az Óztól John Wayne utolsó filmjéig, ami csak szem-szájnak ingere. Egy biztos. A bájosan üvöltő Leó ritkán harangoz be kritikán aluli filmet. És, noha hiányzik a moziélmény, a nívós szórakozás nem marad el. És ez az, amit sokszor elfelejtenek. Hogy a film elsősorban szórakoztat. Vagy legalábbis azt kéne tennie. De erről majd többet máskor.

 

Megjelent a Cimbora 2007/7-es számában