Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Szántai János

Szántai János

Pingvinfilm másképpen

Hogyan nézzünk filmet

Igaza lehet annak a mozizónak (dévédézőnek, divixezőnek, satöbbizőnek), aki Ash Brannon és Chris Buck új munkája, a Vigyázz, kész, szörf! című egész estés animáció láttán homlokát ráncolja, feldobván, mint halat, a költői kérdést, hogyaszongya: Már megint pingvin? Hát nem elég nagy az Isten állatkertje?

Pingvinfilm másképpen
Vigyázz, kész, szörf! (Surf's Up) színes amerikai animációs film, 2007, 88 perc rendező: Chris Buck és Ash Brannon (forrás: Wikipédia)

Mert, ugye, volt a Madagaszkár, a maga elit pingvinkommandós alakulatával. Aztán ott volt Luc Jacquet filmje, a Pingvinek vándorlása. Jó, ez egy kicsit kilóg a sorból, hiszen Luc mester madarai éltek. (Habár némely beteg agyvelők megvádolták, hogy robotpingvinekkel dolgozott.) Aztán következett a Táncoló talpak, amely szintén egész estés animáció. Mindezek után jogosnak tűnhet a homlokráncolás. Tényleg, nem lehetne filmet készíteni, mondjuk, a gleccserbolhák és a globális felmelegedés élethalálharcáról? Amelyből, ha lehet, hiányozzanak a pingvinek. Persze, hogy lehetne, sőt, előbb-utóbb valamelyik filmcsinálónak eszébe is jut.

Mielőtt azonban lesepernénk vásznunkról, képernyőnkről a sorban egyelőre utolsó pingvin-rajzfilmet, nézzük meg, hol is áll, például a rangsorban. A Pingvinek vándorlása kiesik a versenyből, hiszen nem rajz-, hanem dokumentumfilm. Marad tehát a „mesterhármas”. A Madagaszkár pingvinjei viccesek, erős mellékszereplők, de a történet, hogy mennyivel jobb a keserves küzdelem árán megszerzett szabadság a kényelmes rabláncnál, lehangolóan elcsépelt. Viszont az animált képi világ lenyűgöző, a betétdalok pedig mindenkit magukkal ragadnak. A Táncoló talpak esetében szintén a történettel van a baj. Világmegmentés (a pingvineké persze), édes istenem, a szórakoztató filmek Metro-Goldwyn-Mayer-oroszlán-része erről szól. A szerzők is tudták ezt, ezért ugyancsak kidolgozták a történetet illusztráló zenés-táncos show-t. És a számítás bejött, a táncos lábak eltakarták a történetben tátongó fekete lyukakat. Az animációs technika is remek, mondhatni, a megszokott módon.
Ehhez képest a Vigyázz, kész, szörf! eléggé közepes alkotás. Hiszen a film pingvinjei nem akarnak semmit, se szabadságot, se világmentést, se uralmat... csupán szörfözni. Ami, magunk közt legyen mondva, eléggé ostoba ötlet, hiszen tudjuk, a pingvin inkább emlékeztet szörfdeszkára, mint a hullámok rettenthetetlen lovasára. De azt is tudjuk, hogy ha egyszer, kétszer, háromszor kasszasiker lett a pingvines filmekből, akkor folytatni kell, mert ezek szerint a pingvin piacképes arc. Emlékeztek a Karate Kid-filmekre? Amikor az öreg mester megtanít egy fiút, miről is szól a karate valójában. Na és akkor mondjatok szörföt karate helyett, helyettesítsétek a sokdanos mestert például Gombóc Artúrral, és máris megvan a Vigyázz, kész, szörf, története. Mit mondjak, nem sok, és nem is nagyon eredeti. Viszont: soha nem láttam széles tömegeknek szóló rajzfilmet, ami egy dokumentumfilm köntösébe burkolózik. Áldokumentumfilmnek nevezik az ilyesmit a szakik. Vannak benne kedves kis interjúk, régi-régi, karcolt felvételek az ősidőkből, valóságshow, sőt, a dokumentumfilm készítői időnként kiszólnak a kamera mögül. Ez a módszer máris nagyon szimpatikussá teszi a filmet. Arról nem is beszélve, hogy indokolja a – valószínűleg pénzhiány miatti – igen közepes animációs képi világot. Ehhez járul a színészek remek teljesítménye, a betétdalok könnyed, vidám hangvétele, és máris megkockáztatom a kijelentést, hogy az ostobácska téma ellenére ez a film vezeti a hármas listát. Persze, véleményemet az is befolyásolja, hogy a három film közül ez az egyetlen, ami nem csak nyolc éves gyerekek befogadóképességére szabott. Mindent összevetve, érdemes megnézni... még akkor is, ha véleményetek nem egyezik az enyémmel.

Az oroszlán diszkrét bája

Szántai János

Az oroszlán diszkrét bája

Hogyan nézzünk filmet

Gyerekkoromban minden Metro Goldwyn Mayer filmet megnéztem. Na jó, ez így nem állja meg a helyét. Tehát: gyerekkoromban minden Metro Goldwyn Mayer film elejét megnéztem. Hogy miért? Látni akartam a híres oroszlánt.

Read More