Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Online oktatás 1.0

Az elmúlt egy év a kamaszok szemszögéből

KamaszOk

Azt gondolhatnánk, hogy a z- és alfa-nemzedék számára volt legegyszerűbb az átállás a digitális életre. Rátok mondják a tudósok, hogy szinte telefonnal a kezetekben születtek. Mégis, miután az élet szinte minden területe átköltözött a képernyőkre, mind a tanulás, mind a kapcsolattartás vagy a szórakozás, egyre inkább elegetek lett belőle.

Online oktatás 1.0
Kép forrása: thethinkingkid.org

Hittétek volna, hogy valaha vissza fogjátok majd sírni azokat az időket, amikor iskolába járhattatok?
Miután fejlesztettük kissé az empátiánkat, és megnéztük, hogyan élték meg a tanárok az elmúlt egy évet, lássuk, mit szűrtetek le ti, kamaszok.

Mi az, amit hiányoltatok az életetekből? Az iskolából?
Az ember, ugyebár, társas lény. A kamaszkor olyan, mint amikor az egyik lábunkról lépés közben áthelyeződik a testsúly a másikra: a fiatal ekkor kilép a családból, és átlép a saját világába, amelynek szerves részét képezik a barátok.
Nem meglepő hát, hogy minden általam kérdezett gyerek az osztálytársaival való érintkezést említette először.
– Amikor először online suliba mentünk, nagyon örültem, hogy végre megszabadulhatok az osztálytársaimtól. Egy évig nem is hiányoltam őket, de lassan-lassan már annyira hiányoztak, hogy róluk kezdtem álmodni. Ekkor rájöttem, hogy csak akkor becsülünk meg igazán valamit, ha az már nincs – emlékszik vissza a hetedik osztályos L.

Az online és offline tanulás váltakozása során az órák nyitottságát, a rendszeres ellenőrzést hiányolták a legjobban.
– Még első félév legvégén elmaradt egy vallásprojektem, amire jegyet kaptunk volna, és az alapján zártak volna le. Nekem ez teljesen kiment a fejemből, így a lezárás előtt egy nappal, este hét  körül csináltam meg és küldtem be. Ez a dolog eléggé elmondja, milyen volt számomra ez az év, mivel nagyon szétszórt lettem, úgy éreztem, el vagyok veszve az online tanítás sűrűjében, és hogy ez az év egy az egyben el lett **** khm... rontva” – meséli Orsi.

– Ez a tanév teljes semmittevés volt – vélekedik Tamás, aki szerint jellemző ez a többi kamaszra (és felnőttre) is, akivel kapcsolatban áll. – Az életünk, a világunk kissé beszűkült, az eddig magától értetődő ingereket most nekünk kellett megteremtenünk, megkeresnünk.

– Hm...nem tudom... nem történt semmi kiemelkedő, így azt mondom, hogy az, amikor sokáig aludtam és sokat gépeztem – meséli Novelin, amikor egy történetet kérek tőle, amivel leírhatja az elmúlt évet.

Hanna a háziállatát irigyelte: 

– Amikor karanténban voltunk, Dollyt, a macskámat nem nagyon érdekelte, hogy járvány van. Mindenki be volt zárva, ő pedig élte az életét. Mászkált a szomszédokhoz oda-vissza. Nekünk pedig nem volt szabad mennünk sehova.

Kép forrása: medium.com

Kép forrása: medium.com

Mit tanított nektek az elmúlt év?
Sok nehézséggel kellett szembenéznetek, nem kétséges, részint ezek a témák ihlették az írásaimat. Hiszem, hogy a fájdalmas, embert próbáló helyzetekből felhajtó erő válhat, ha megtaláljuk az értelmüket, a tanulságot, amit az élet akart számunkra megmutatni.
„Nekem ez az év azt tanította, hogy online is lehet tanulni, ha tudatosan odafigyelek az órákra, és szeretném megérteni a dolgokat” (Hanna)
„Ez a helyzet azt tanította nekem, hogy sose adjam fel, bármilyen nehéz helyzetben vagyok is.” (L.)
„Ez az év megtanította értékelni a nem online iskolát.” (Novelin)
„Nekem ez a tanév nem sok mindent tanított, talán csak annyit, hogy legyek kitartó, és bármennyire nehéz is, próbáljam meg nem feladni, mert egyszer vége lesz mind az online-nak mind a járványnak.” (Orsi)
Ugye milyen szép végszó ez? Köszönöm, hogy velem tartottatok, bátor, bölcs barátaim! Kívánok nektek kalandokkal teli, offline nyarat! Találkozunk szeptemberben!
 

Online oktatás 1.0

Nádasdi Csilla Emese

Online oktatás 1.0

a tanárok szemszögéből

KamaszOk

Talán nem is tudjátok, de nem ez az első online tanév a világban: az 1937-es gyermekbénulás-járvány alatt rádióhullámokon közölték a tananyagot. Idén is volt tévés oktatás, de a tanárok döntő többsége azért az internet segítségével kapcsolódott diákjaikhoz. Már amennyire a helyzet engedte, ugyebár.

Read More
Karantén-kamaszodás

Nádasdi Csilla Emese

Karantén-kamaszodás

Tanácsok önállósodó tiniknek pandémia idejére

KamaszOk

Vegyük csak sorba, mit is tudunk a kamaszkorról: lelki értelemben nagyon fontos (ha nem a legfontosabb…) fejlődési szakasz. Erik H. Erikson fejlődéspszichológus elmélete szerint minden életszakaszt egy válság határoz meg. 

Read More