Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Keszeg Vilmos

Keszeg Vilmos

Keszeg Vilmos néprajzkutató, egyetemi tanár. 1998 óta közöl a Cimborában, 2006–2018 között Történetek a palackból címmel írt néprajzi, folklór témájú rovatot. (Fotó forrása: ubbcluj.ro)

A front útjában

Keszeg Vilmos

A front útjában

Történetek a palackból

A háborút nem csupán a frontkatonák szenvedik meg. Következményei kihatnak a hátország, a front vonulása által érintett vidékek, az otthon maradottak életére is. A háború anyagi áldozatokat követel, a harci felszerelés előállítását, a töméntelen hadköteles személy szállítását, táboroztatását és élelmezését, a sebesültek gondozását, a hadikárpótlást. Háborús időben kötelező a termények beszolgáltatása, az áruforgalom megszűnik, a boltokból hiányzik az élelmiszer, a ruházat. A front vonulása váratlanul és drasztikusan zavarja meg a civil lakosság életét.

Read More
Milyen volt Amerika?

Keszeg Vilmos

Milyen volt Amerika?

Történetek a palackból

Kedves Cimbora-olvasók! Ha az elmúlt években rendszeresen követtétek a folyóiratot, megismerhettétek a magyar népmesék és népballadák legszebb típusait. A palackba zárt történetek számbavételét folytatjuk ebben az évben. Most azonban más jellegű történeteket szabadítunk ki az emlékezet palackjából. Hónapról-hónapra olyan témákat veszünk sorra, amelyek a ti környezetetekben is lekötötték a figyelmet. Ezekről azonban nem mondhatjuk el azt, hogy generációról-generációra, évszázadokon keresztül öröklődtek.

Read More