Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Nádasdi Csilla Emese

Nádasdi Csilla Emese

Önkifejezés

KamaszOk

Kamaszkorban minden arról szól, hogy kitaláld, ki vagy te, mi a fontos számodra, ami azt hivatott megalapozni, hogy megálmodhasd, milyen életet szeretnél élni.

Önkifejezés

Klisé, hogy életed filmjének te magad vagy a főszereplője, de ha ezt a párhuzamot tovább követjük lelki szemünkkel, akkor új értelmet nyerhetnek Shakespeare szavai: ha színház az egész világ, akkor életed filmjének nem csupán főszereplője, hanem rendezője, díszlet- és jelmeztervezője is vagy egy személyben.
Ruháink és a minket körülvevő tárgyak nem pusztán életünket könnyítő praktikus eszközök, hanem az önkifejezés formái is. Mintafelismerő, őskorban kifejlődött agyunk pedig (mikor az életben maradás függött attól, hogy felismerte e a mérgező bogyót vagy a közeledő vadállat bundáját a bozótban) manapság sem működik sokkal másképp: ha meglátunk egy jól szabott öltönyű férfit, aki fontoskodva telefonál, amint bemegy egy hatalmas épületbe, egyből azonosítjuk társadalmi státuszát, de következtetünk arra is, hogy milyen ember ő, vagy hogy milyen értékek fontosak az életben számára.
Ugyanez fordítva is működik! Több pszichológiai kutatás bizonyítja, hogy a ruhák és a környezetünk hatással van arra, hogyan érezzük magunkat. Ezt a feltételezést szimbolikus interakcionizmusnak nevezik.
Álljunk is meg egy pillanatra! Mondd ki hangosan, ötször egymás után, hogy szimbolikus interakcionizmus! Ugye, rögtön okosabbnak érzed magad? Ültödben hirtelen kihúztad magad, néhány centivel magasabb vagy, a szemed pedig sokat sejtetően összeszűkült, mint a filozófusoknak, akik épp most kerültek egy hajszállal közelebb az élet értelmének megfejtéséhez…
Visszatérve a témához, amikor olyan szimbólumokkal vesszük körbe magunkat, amik szimbolikus jelentéssel bírnak, akkor személyiségünk rezonálni kezd az adott szimbólummal. Erre példa a Superman pólós kísérlet: a Karen Pine egyetemi tanár megkérte a hallgatóit, hogy akiknek van szuperhősös pólójuk, a következő órára jöjjenek abban. Az óra végén kitöltött teszt alapján azok a diákok, akik a szuperhősök attribútumait viselték magukon, magabiztosabbnak, népszerűbbnek, de még erősebbnek is hitték magukat, mint a sima pólós diákok!
A hosszúra nyúlt filozofálgatásomat Giorgo Armani, a huszadik század egyik legnagyobb befolyással bíró divattervezője szavaival zárom:

„A stílus abban rejlik, hogy megtaláljuk az egyensúlyt három tényező között: kik vagyunk, mi áll jól nekünk és hová tartunk. Ezt az egyensúlyt tükrözze az öltözködésünk!”

Életed filmjének jelmezeiről, a téged körbe vevő díszlet megtervezésének fontosságáról a Cimbora honlapján olvashatsz.

A birodalmad

Nádasdi Csilla Emese

A birodalmad

KamaszOk

Mitikus térré válik a szobánk kamaszkorban. Egyszerre a lakhelyünk, a hely, ahol tanulunk és álmodozunk, de a függetlenség, az intimitás, a világ feletti kontroll tere is. Az ágyad fölött falfelület egykettőre megtelik poszterekkel, üzenetekkel, másnak jelentéktelen kacatokkal.

Read More
Egy fenntarthatóbb divatért

Nádasdi Csilla Emese

Egy fenntarthatóbb divatért

KamaszOk

A kamaszok véleményem szerint három nagy csoportra oszthatóak: azokra, akik mindig az éppen aktuális trendeket követik, azokra, akik valami különc, sajátságos stílusban öltözködnek, és azokra, akiket hidegen hagy, mi van rajtuk.

Read More