Archívum ARCHÍVUM Facebook Link Fej shape shape shape shape shape
Keszeg Vilmos

Keszeg Vilmos

A hős legyőzi a károkozót

Mesés kalandok

A hős legyőzi a károkozót

Kedves Cimborák, ha sok varázsmesét olvastatok, akkor nagyon jól tudjátok, hogy mennyire hasonlítanak egymáshoz. A sárkány elrabolja egy király három lányát. A hős testvéreivel útnak indul, megkeresi a sárkányt, megküzd vele, a lányokat megmentik, hazahozzák és feleségül veszik. A királyi szülők meggondolatlanul az ördögnek ígérik születendő lányukat, aki átok alatt jön a világra. A hős leleményesen kiállja a próbákat, három éjszaka ügyeli a lányt, az ördögöt elpuszítja, s a lányt megszabadítja az átok alól. A királyfi megházasodik, ám amíg harcba megy, valaki elrabolja feleségét. A hős a sárkány nyomába ered, legyőzi, feleségét hazahozza. Három fiútestvér szántani megy. Az ebédet vivő három leánytestvérüket a sárkány elrabolja, a kiszabadításukra érkező fivéreket pedig elpusztítja. A különleges körülmények között megszülető kistestvérük, Borsszem Jankó hamar felcseperedik, tudomást szerez szülei bánatának okáról. Útnak indul, leánytestvéreit kiszabadítja a sárkány fogsáságából, bátyjait pedig feltámasztja és hazahozza. A szegényember a vásárban ismeretlen kérőnek, az álruhás ördögnek ígéri lánya kezét. Az ördög eljön, magával viszi csalafinta módon szerzett feleségét. Jancsika utánuk megy, a lányt megszökteti, az őket üldöző ördögöt pedig elpusztítják. A sárkányok elrabolják a Napot, a Holdat és a csillagokat. A kétségbeesett király lánya kezét és trónját ígéri annak, aki visszaszerzi az égitesteket. A szegénylegény útnak indul és szerencsével jár. A király kertjében termő aranyalmákat valaki minden éjszaka ellopja. A legkisebb királyfi ébren marad, megismeri a tündérlányt. Ám a boszorkány megrontja boldogásukat, a tündérlánynak távoznia kell. A királyfi keresésére indul, s rátalál kedvesére.
Nem folytatom a felsorolást, hiszen számotokra is világos, hogy ezek a népmesék ugyanazt a történetsémát ismétlik. Ha kedvelitek az idegen szavakat, akkor azt is mondhatjátok, hogy a mesék ugyanazt a produktív természetű narratív sémát veszik alapul. A mesekutatók a mese hatását azzal magyarázzák, hogy benne valami mindig ismétlődik, s ezért a mese – első hallásra is – mindig ismerősnek tűnik. Illetve, az ismétlődő elem mindig más-más formában jelenik meg. Ez pedig mindig a meglepetést okoz.
Mi az a történetséma, ami annyira változatos formában tér vissza népmesékben? A mese mindig a kár elszenvedésével, a hiányra való rádöbbenéssel kezdődik, s a kár, a hiány pótlásával zárul. Az ellenfél, a károkozó megfélemlít, elrabol, eltüntet, megcsonkít, elűz, elvarázsol, kicserél, foglyul ejt, megkínoz, megöl valakit, ellop, megdézsmál, tönkretesz valamit. A leendő hős pedig útnak indul, felkészül a küzdelemre, segítőtársakra, varázseszközre, varázstudásra tesz szert, megkeresi az ellenfelet, és megküzd vele. Ebben a küzdelemben hőssé válik, visszaszerzi az elrabolt személyt vagy tárgyat. A legrövidebb mese tehát két epizódból áll: a hős kárt szenved, majd legyőzi ellenfelét. A tegtöbb mese ugyanezt a történetet a következőképpen fejti ki. A hőst figyelmeztetik egy veszélyre, ám ő nem hallgat a tanácsadóra; a hős kárt szenved; a hős útnak indul; segítőtársakra, varázseszközre, varázstudásra tesz szert; megkeresi a károkozót; megküzd vele, visszaszerzi az elrabolt értéket, hazatér és házasságot köt.

Ha azt a feladatot kapnátok, hogy írjatok varázsmesét, most már könnyű dolgotok lenne.

Annál is inkább, mert nap mint nap, sokszor alkalmatok van ilyen történeteket hallani. A betegség megtámadja az embert, egy varázsgyógyszer azonban legyőzi a károkozót. A fogakat megtámadja a lepedék vagy a fogkő, de az elektromos fogkefe megszabadít ezektől az ellenségektől. A barátnők a konyhában szorgoskodnak. Egyikük a zsírt ruhájára önti, az éktelen nyomot hagy a fehér ruhadarabon (kár, károkozás). Azonban kéznél van egy új mosópor, amely segít a helyzeten (a kár megszüntetése). Étkezés után a zsír makacsul rátapad az edényekre. Szerencsére előállították azt a háztartási mosószert, amely feloldja és a kanálisba űzi a zsírokat. A kisfiú focicsapatban játszik.
Hófehér trikójával a sárba esik (kár keletkezése). Az édesanya csodás hatású mosóporra lel (a kár megszüntetése), s újra tiszta trikóban küldi edzésre kisfiát.
A mosógép alkatrészeit ellepi a vízkő (károkozás), de egy oldószer segít megtisztítani a gépet (a kár megszüntetése). A vécé pereme alá befészkelődnek a baktériumok (károkozás), az öblítőszer azonban kimossa őket a kagylóból (a kár megszüntetése).
Honnan ismerősek ezek a történetek? Rájöttetek minden bizonnyal, hogy a reklámokról van szó, amelyeket akarva-akaratlan a tévében látunk és hallunk. A reklám az új termékek népszerűsítésének leghatékonyabb eljárása. Mindegyik azt hiteti el velünk, hogy valamilyen kárt szenvedünk el, ám a termelők és a kereskedők segítségünkre sietnek, előállítják és segítésünkre küldik az új terméket, az igazi hőst, aki legyőzi az ellenséget, beköltözik a házunkba, s ott helyreállítja a rendet, vigyáz egészségünkre, nyugalmunkra, kényelmünkre.

Vladimir Jakovlevics Propp 1928-ban orosz nyelven jelentette meg A mese morfológiája című könyvét. A könyvet 1958-ban angolra fordították. Ez a fordítás elindította a történetek szerkezetének (struktúrájának) vizsgálatát. A mű a 20. század egyik leghatásosabb tudományos eredményének bizonyult. A fent bemutatott szerkezet csupán a varázsmesékre (hősmesékre) jellemző.
Megjelent a Cimbora 2013/2-es számában